Web aplikacije

U zadnjih deset godina, Internet je prihvaćen od oko milijardu i pol korisnika i poslova kao jeftin kanal za komunikaciju, razmjenu informacija i transakcije sa kupcima. Današnje Web aplikacije su daleko od statitičkih stranica iz sredine devedesetih. Moderne Web aplikacije omogućuju dohvaćanje personaliziranog dinamičkog sadržaja u skladu sa korisnikovim individualnim postavkama. Još važnije, moderne Web aplikacije omugaćavaju unos, procesiranje, pohranu i prijenos povjerljivih korisničkih podataka (npr. osobni podaci, brojevi kreditnih kartica, …) za trenutačno i buduća korištenja. Stvari kao što su webmail, stranice za prijavu (login), forme za podršku, shopping košarice, sustavi za upravljanje sadržajem (CMS) oblikuju moderne Web stranice i prožaju firmama sredstva za komunikaciju sa klijentima.
Korisnici (klijenti) Web aplikacije mogu jednostavno slati i primati podatke putem omiljenog Web pretraživača (Web browser). Najčešće su ti podaci u bazi podataka. Aplikaciji se pristupa preko mreže (Interneta ili intraneta) iz Internet pretraživača (nikakav dodatni softver nije potreban na klijentskom računalu). Web aplikacija generira dinamički sadržaj koji se zatim prezentira u klijentovom pretraživaču.
Još jedna prednost za izradu i održavanje Web aplikacija je ta da funkcioniraju bez obzira koji je operacijski sustav ili pretraživač instaliran na klijentskom računalu. Mogućnost popravljanja i održavanja web aplikacije bez uznemiravanja i instaliranja softvera na tisuće klijenata je glavni razlog njihovoj popularnosti.
Za kraj, evo nekih popularnih Web aplikacija:
1. Google pretraga – svima poznati google.com je zapravo Web aplikacija kojom se pretražuje Internet
2. Gmail – jednako popularni i besplatni e-mail servis
2. Yahoo – portal i tražilica
3. Amazon – najpopularnija Web trgovina
4. PayPal – posrednik kod plaćanja
5. Facebook – društvena mreža
5. WordPress – jedan od popularnijih blog/CMS sustava
6. Youtube – video sadržaji
7. Wikipedia – online enciklopedija
8. Google Maps – online karta
9. last.fm – društveni radio


one + = 5

line
footer
©2009 Benkomat