Life is beautiful (život je lijep) Hoax

Dobio sam mail od prijatelja koji kaže:
Subject: FW: VAZNO UPOZORENJE
Molim vas, budite posebno oprezni ako koristite internet mail
Kao sto su: YAHOO, AOL, HOTMAIL, GMAIL I SLICNO
Ovu informaciju poslali su i Microsoft i Norton.
Posaljite ovo svima koje poznajete, a imaju pristup Internetu.
Mogli biste primiti naizgled bezazlen e-mail sa prezentacijom naziva 'Life is beautiful' (zivot je lijep)
Ako ga primite, NE OTVARAJTE TO NI POD KOJU CIJENU, nego odmah izbrisite.
Ako otvorite tu poruku, na ekranu ce vam se ispisati 'It is too late now, your life is no longer beautiful'
(Sad je prekasno, tvoj zivot vise nije lijep) Nakon toga IZGUBIT CETE SVE STO JE BILO U VASEM RACUNALU, a osoba koja je poslala dobit ce pristup vasem imenu, e-mailu i passwordu - lozinki, svemu!
Ovo je novi virus koji je poceo kruziti prije tjedan dana. Iz tvrtke AOL su vec potvrdili njegov primitak, a antivirusni programi nisu u mogucnosti unistiti  ga.
Virus je kreirao hacker koji sebe naziva 'life owner' (vlasnik zivota)
MOLIM VAS POSALJITE PRIMJERAK OVE OBAVIJESTI SVIMPRIJATELJIMA I
ZAMOLITE IH DA PROSLIJEDE DALJE!!!

Ta poruka je HOAX(sa wikipedie: Hoax je bilo kakva prijevara koja ima za cilj lažno predstavljanje i obmanu ljudi, čiji se sadržaj najčešće nalazi u poruci ili spamu). Nema virusa u poruci. Mala potraga na Google-u našla je ove izvore koji govore da je e-mail Hoax: McAfee, Hoax-slayer, Dubrava.hr, …

Ali, ipak ima malo razloga za brigu. Ta poruka nije poslana samo radi šale. Ta poruka je zapravo virus; virus sa ciljem da se proširi na što više ljudi. Kako ljudi to obično proslijede dalje svima u svojem imeniku, u porukama ostaju e-mail adrese svih onih kojima je mail poslan prije. Takvo lančano slanje poruka na kraju završi kod kreatora Hoaxa koji s time dobije hrpu e-mail adresa. Znači, to je jedan od načina za prikupljanje e-mail adresa. Ta osoba ih koristi za slanje SPAM-a ili ih prodaje.
Na primjeru maila koji sam ja dobio imam preko 25 e-mail adresa (u samo 3 maila). Ima tu dosta poznatih križevačkih firmi i osoba. Idealno za marketing. :)
Dakle, zaključak je, takav mail se ne smije proslijeđivati dalje nego ga treba IZBRISATI.

  1. Kika kaže:

    Evo, spomenuta poruka opet kola elektronskom poštom, dobila sam ju danas, a identično “upozorenje” primila sam i prije nekoliko godina.
    Ne vjerujem više niti jednoj “dobronamjernoj poruci” koja stiže s nepoznatih adresa (da ne spominjem poplavu poruka o navodno nečijoj tragediji i apeliranju da se ista poruka proslijedi dalje).

line
footer
©2009 Benkomat